';
An angled balcony, clad with glittering golden multi-crystalline photovoltaic modules, encloses the buildings on three sides, making...
pdf-file
pdf-file
Project by Kämpfen Zinke + Partner AG in Altstetten
Image
Architect Beat Kämpfen
“The building envelope will become the energy producer of the future. Just as the leaves of the trees will produce the energy for growth via photosynthesis, the facades and roof will use the sunlight to provide the necessary energy for the inhabitants“.
A valuable balcony railing

The two apartment buildings consisting of 28 flats are fanned out towards the south. The windows provide different views and allow passive solar heat to radiate in. Four units of different layout are arranged on each floor. The appartments are oriented around corners and are thus lit from several sides. Individual, slightly slanted walls create spatial tension. From the basement ceiling upwards, the buildings are made entirely of wood; the solid wood ceilings are visible, while the walls are plastered white.
An angled balcony, clad with glittering golden multi-crystalline photovoltaic modules, encloses the buildings on three sides, making them very distinctive and supplying the house with electrical power. Pellet heating, supported by solar collectors, provides the heating energy. The central ventilation system is controlled by CO2 sensors located inside each unit.
A versatile meeting space stretches out between the buildings. Valuable shrub borders complement the play areas and provide a habitat for many small creatures. Nesting boxes are embedded in the facades to accommodate swifts and bats.

Ground floor

View from the balcony

Golden PV multi-cristalline modules are well matched with a wooden cladding.

Building characteristics
  • Building typology
    Residential
  • Construction type
    New
  • Year of construction
    2017
  • Energy reference surface
    1835 m² (Zwyssigstrasse 7) and 1937 m² (Zwyssigstrasse 9)
  • Energy index
    n/a
  • Energy labelling
    Minergie-P-ECO
Image
Architect Beat Kämpfen
“A timber construction is generally about 10% more expensive than a massive construction, but with this project we worked very cost efficiently. And the appartments also offer a high level of comfort at relatively moderate rents.“
Energy
Active solar surface 83 m² (STH) n/a
Active solar surface ratio <25% >75%
Peak power n/a 56 kWp
Building skin application Flat roof Railing
Storage n/a n/a
Energy production
0
kWh
Source: Nachhaltig Bauen, 3/2018
Self-consumption
Not available
0%
Building skin
  • Application
    Solar thermal collectors are installed on both roofs
  • Description
    Hollow box elements with 240 mm of mineral wool
  • U value
    n/a
  • Fastening system

 South facing solar thermal collectors are installed on both roofs.

  • Application
    PV modules integrated into the balcony railing
  • Description
    Hollow box elements with 240 mm of mineral wool
  • U value
    n/a
  • Fastening system

The timber element construction method not only allows a time-saving process, but it also provides very efficient thermal insulation.

  • Application
    Windows
  • Description
    Triple glazing with wooden frame
  • U value
    n/a
  • g value
    n/a

The appartments are oriented around corners and are thus lit from several sides.

Golden PV multi-cristalline modules are integrated into the balcony railing.

BIPV module
  • Product
    n/a
  • Manufacturer
    n/a
  • Cell technology
    Multi-crystalline
  • Colour
    Gold-green
  • Front glass type/customization
    Glass/glass BIPV modules
  • Dimensions
    Custom made
  • Specific power
    n/a
  • Specific weight
    n/a
Technical details

The two apartment buildings are primarily made of prefabricated wooden elements pre-filled with mineral wool insulation. The two four-storey buildings stand on basement levels, 50% of which were constructed with recycled concrete. The storey ceilings are made of solid wood while the staircase is made of cross-laminated timber which is then encapsulated with gypsum fibre boards for fire protection. There are very few perpendicular angles in the architects’ design and this led to a complex structural concept.

  • Visit the details page (not available at present)
Vertical section – roof edge
Hotspot image
Vertical section
Hotspot image
Costs
  • Total cost of the building
    n/a
  • Price per m³  
    n/a

The balconies run along the entire south, east and west sides and twinkle in the sunlight.

Parties involved
  • Owner
    LIVEG Immobilien GmbH
  • Architect
    Kämpfen Zinke + Partner AG
  • HVAC engineer
    Hässig Sustech GmbH
  • Photovoltaic Installer
    Gasser Energy
  • Facade installer
    1a hunkeler holzbau AG
  • Photo
    Kämpfen Zinke + Partner AG
Awards and recognitions
  • Awards
  • Publications
    Reflektierende Energieeffizienz.
    Nachhaltig bauen 3/2018 by Anita Bucher (only in DE)


    Architektur: Mit Gold verzierte Schoggibröckli in Altstetten.
    ee News 24.08.2018 by Anita Niederhäusern (only in DE)

Solarchitecture

X