';
The project embodies an architecture, designed by Italian studio Flaviano Capriotti Architetti, that aims to share knowledge, experience, and...
Franklin University Switzerland in Lugano unveils the project for its new student campus

12 December 2021

Rendering of the new Franklin University Campus in Lugano, the public-use building is cladded  with white photovoltaic plates. Source: Flaviano Capriotti Architetti.

A new architecture that aims to share knowledge, experience, and expertise, and reinterprets the boundaries between learning and community. Designed by the Italian Flaviano Capriotti Architetti, the new campus reflects the holistic approach of the university institution.

 

The new campus at Franklin University Switzerland (FUS), Lugano is due for completion in spring 2022. The project embodies an architecture, designed by Italian Flaviano Capriotti Architetti, that aims to share knowledge, experience, and expertise: a space where students and the wider community can come together.

 

The building is characterized by two distinct architectonic blocks, which are linked by their different perspectives: one being a communal and educational space and one designed for university accommodation. The public-use building stands out for its permeable architecture and, almost as if to assert the purpose of the building, semi-transparent surfaces that hint at the interiors within and invite students and the wider community to discover and interact. A glowing light in the auditorium suggests activity within to the outside, turning the building into a dynamic space that speaks to the surrounding urban setting. Designed as a shared space with communal functions, it stands like a beacon of light within the overall complex. Like a lantern cladded with a system of white photovoltaic plates, it is fitted with components that follow the orientation of the sun. This mechanism makes the building more sustainable from an environmental point of view and simultaneously provides shading for the spaces, providing greater thermal and visual comfort.

 

SUPSI (the University of Applied Sciences and Arts of Southern Switzerland) is involved in the project as Scientific Advisor for BIPV.

 

The preview on the homepage is a rendering of the new Campus. Source: Flaviano Capriotti Architetti.

See also
Image icon
Press release
Download PDF
Comments
Share
Solarchitecture